2015 m. vasario 2 d., pirmadienis

Rašytojų kūrybos kontekstai

EgzaminaiVienas iš lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino reikalavimų – atskleisti kūrinio reikšmes siejant jas su pasirinktu kontekstu. Siūlome kai kurių rašytojų kūrybos kontekstus, kuriuos būtina įvardinti ir iliustruoti literatūros kūriniais samprotavimo rašinyje.
Kontekstas (lot. contextus – surištas) – teksto ištrauka, leidžianti tiksliai suprasti ją sudarančių žodžių, frazių, sakinių reikšmę; kokio nors reiškinio, įvykio aplinkybės, sąlygos, aplinka.
Kad tinkamai interpretuotume daugiareikšmius žodžius, būtinas kontekstas: žodžio sprogti reikšmė skaudėtipaaiškėja tik sakinyje Man galva sprogsta nuo įtampos. Be konteksto sunku suprasti frazę, sakinį, pastraipą, skyrių ir visą kūrinį. Kad tinkamai interpretuotume tekstą (kūrinį) kaip visumą, reikia žinoti jo kontekstą, t. y. tas išorines aplinkybes ir tuos veiksnius, kurie galėjo veikti kuriamą tekstą ir vienaip ar kitaip jame atsispindi. Tai tarsi neparašytas didžiulis tekstas, kurio ištrauka yra interpretuojamasis tekstas (kūrinys).

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą